Pages

2013-12-28

Mit ér a szó

Kár a szóért,
mely nem szabad.
Kár a papír,
mely nem szakad.
Kár a tinta,
mely csak folydogál,
mert a helye
már készen áll.

Tarnay Kristóf Ábel

2013-12-23

Ünnep van

Itt a karácsony. Nos, érdemes lenne egy kicsit elgondolkodni ezen az ünnepen. Mára ugyanis nagyon népszerűvé vált, mondhatni a csapból is ez folyik. Csak egy valamire nem figyelünk oda. Ahogy egy könyvet se szerethetünk, ha nem olvassuk el, úgy a karácsony esetében is újra vissza kellene gondolni az ünnep valódi tartalmára. A karácsony a kereszténység legfontosabb ünnepe a húsvét után. Jézus születésének az ünnepe. Annak az ünnepe, hogy Jézus értünk a földre jött, hogy megváltson bennünket. Mert Jézus szeret bennünket.
Ám a történelem viharos évszázadaiban lett ebből minden. A szocializmusban „fenyőünnep”, mindenféle tartalom nélkül. Mára pedig valahol ugyanitt tartunk, csak mostanra nem igazán a fenyőről szól, hanem a vásárlásról, és a fa tetején épp nem vörös csillag van, hanem áruházi akciós árcédula. Eszembe jut az a kép, amely az internetre került föl, Jézus arcával, és egy felirattal: „Mondtam volna, hogy vásárlással ünnepeljétek a születésnapomat?”. Tanulságos, szerintem. Az ünnep ugyanis nem erről szól. Hanem Jézusról. Aki szeretetre és békességre tanít. Semmi gond, baj nem lenne a világban, ha mindenki e szerint élne. Erre utal az ünnep másik manapság használt elnevezése, a szeretet ünnepe. Ez is egyfelől kifejező. Hiszen bár minden vallás másként fogja föl a karácsony ünnepét, meg úgy az egész világmindenséget (de ez így van rendjén), egy mindben közös: a szeretet. Ez tehát az ünnep üzenete ma is. Amit Jézus közénk hozott, amit ünneplünk. A szeretet. Erre kellene most, az ünnepek alatt (is) egy kicsit jobban odafigyelni. Nem világot rengető probléma, ha az egyik ajándékcsomagon nem egyenes a masni, vagy a karácsonyfán a kívántnál kettővel kevesebb szaloncukor van. Az ünnep úgy is akkor lesz szép, ha szeretet van köztünk. Az ünnep erről szól.

2013-12-18

Megtaláltam az internet legjobb weboldalát!

Azaz weboldalait, ugyanis átirányítás is van a dologban. Mindezt a The Useless Web oldalon leltem meg, ahol haszontalan weboldalakra visz át minket.
De az oldal tartalmát nem akarom elmondani, tessék kattintani: