Képblog friss Képblog archív

2014-12-13

Ünnepi lélekkel



Az ünnepi hangulat itt van köztünk. Ott van a bejgliben, a szaloncukorban, a forró teában, a fenyőfán, ott van a hideg éjjelekben (és nappalokban), itt van körülöttünk, mindenhol. Még akkor is, ha idén nem a Dómban karácsonyozunk, mert az éppen felújítás alatt áll. Egyébként érdemes megnézni, betérni például az éjféli szentmise alkalmával (amit még nem világos, hogy hogyan oldanak meg, de meg lesz tartva), kívül-belül felújítás alatt áll, de hisszük, hogy szép lesz, és mindez megéri.
Karácsony lesz ugyanis. Amikor Jézus földre jövetelét ünnepeljük, aki azért jött le, hogy megváltson minket a szeretetével. Ne aggódjatok, nem akarok dogmatika leckét adni, nekem is inkább venni kéne, és nem akarom kizárni az ünnepből egyik felekezet tagjait sem, de a karácsony erre tanít meg bennünket. Hogy tényleg szeressük egymást. Ez nem üres szó, még akkor sem, ha kiüresítették. Szokták mondani, hogy bizony régen a szónak ereje volt, ma meg már tök mindegy, hogy szeretünk vagy lájkolunk. Remélem, ez valójában nincs így.
A szeretet ugyanis nem csak egy érzelem, rózsaszín köd, és mámoros szavak, amelyek díszdobozban akciós áron eladhatóak.
A szeretet türelem, odafigyelés a másikra, jótett, segítség, és még sorolhatnám. Karácsonykor, amikor Jézus születését ünnepeljük, együtt a család, a rokonság, a família, a barátok, a rég nem látott ismerősök. Előkerülnek a családi fotók, az élmények, a történetek. És a lényeg, hogy ha mindezt együtt csináljuk, akkor nem csupán egy valamiféle kiüresedett cukormázas rutin. Hanem tényleg ünnep. Nagybetűs Ünnep.
Ezért van ilyenkor szünet. Hogy együtt lehessünk, végre oda tudjunk egymásra figyelni, és Advent utolsó hetében már tényleg tudjunk együtt készülni az Ünnepre, együtt díszíteni a fenyőfát, sütni a sütiket, és még sorolhatnám. És ilyenkor érzi egy család igazán családnak magát, nemhiába ez úgy az idill egy irodalmár számára családábrázoláshoz. De nem az a lényeg, hogy minden tökéletes legyen, a fa, nem kellenek drága ajándékok. Sokkal többet ér, ha mi magunk, akár együtt csináljuk meg.
Christmas party - akár így is nevezhetjük azt a remek ünnepi eseménysorozatot, amely iskolánkban készül. És talán jó is, mert tudunk egy jótékonysági vásárt is tartani, amellyel eszünkbe juthatnak azok a nehéz sorsú gyermekek, akiknek bizony az ünnep is nehézségeket jelent. A szülők szeretnének minél szebb ünnepet, de lehet, hogy a lakbért sem tudják kifizetni. Az iskolai alapítványon keresztül rajtuk segítünk, amit remek lenne később, a Dóm felújítás után (elvileg jövő májusra kész lesz) is megtartani. Két dolog miatt. Egyrészt, mert a nehéz sorsúakon aki tud, annak segíteni kell. Másrészt azért mert ez nekünk is egy hatalmas ajándék. Aki ad, az sokkal többet kap vissza. Nem pénzben, hanem annál sokkal fontosabbakban.
És ez lesz az igazi parti, amivel biztosan nyerünk. Ami a lelkünkben játszódik le.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...